Omáčka 4 sýrů

  • 300g Těstoviny
  • 100g Ementál
  • 100g Comte
  • 100g Gryére
  • 1 stroužek Česnek
  • 300ml Smetana
  • špetka Muškátový květ
  • 200g Šunka
  • Připadně hrášek, houby a podobně…

Začneme ohřívat vodu na těstoviny. Na středně velkém kastrolu rozehřejeme máslo. Přidáme smetanu a podélně rozkrojený stroužek česnek, jež budeme po dobu vaření „louhovat“. Mezitím si nastrouháme sýry, nakrájíme šunku a případně další ingredience. Těsne před tím než nám začne omáčka vařit začneme postupně přimíchávat sýr. Po malých hrstech za stálého míchání. Toto je kruciální část receptu, tak si dejte záležet. 🙂 Snažíme se rozpustit všechen sýr, vymíchat sametově hebkou omáčku a vyhnout se tomu, aby vařila. Po roztavení všech sýrů ještě dochutíme špetkou muštákového květu. Obvykle není třeba solit – sýry udělají své. Nakonec přidáme nakrájenou šunku a smícháme s těstovinama. Tip: sklenička Chardonnay. Dobrou chuť.